VIJESTI | Maj 20, 2024

Iran potvrdio: Predsjednik Raisi i ministar Abdollahian poginuli u padu helikoptera! Nesreća ili ubistvo?

Iranska državna televizija objavila je da su predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli u padu helikoptera nakon zvanične posjete Azerbejdžanu.

Iran potvrdio: Predsjednik Raisi i ministar Abdollahian poginuli u padu helikoptera! Nesreća ili ubistvo?
Iranska državna televizija objavila je da su predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli u helikopterskoj nesreći.
Nema znakova života na lokaciji nesreće helikoptera koji je prevozio predsjednika Irana Ebrahima Raisija i delegaciju, objavila je ranije jutros iranska državna televizija nakon što je lokacija otkrivena uz pomoć bespilotne letjelice Akinci.
Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uvjeta dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.
Zamjenik guvernera Istočnog Azerbejdžana Jabbarali Zakiri izjavio je da su dva od tri helikoptera u Raisijevom konvoju sletjela, dok se jedan srušio.
Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashema.
Zbog teških vremenskih uvjeta na terenu Iran je zatražio pomoć Turske u okviru koje je poslana i bespilotna letjelica Akinci, koja se nakon pronalska olupine helikoptera vratila redovnim zadacima.