VIJESTI | April 27, 2023

VOLJA GRAĐANA? O Federalnoj vladi odlučuje i Suada Halilović sa 197 glasova

Suada Halilović iz Mostara je sa svega 197 osvojenih glasova sa liste Naroda i pravde ušla u Federalni parlament. Mnogi u šali kažu da manja hercegovačka svadba okupi oko 200 gostiju, otprilike koliko je Suada imala glasova. Danas gospođa Halilović odlučuje o uspostavu Federalne vlade.

VOLJA GRAĐANA? O Federalnoj vladi odlučuje i Suada Halilović sa 197 glasova

Prethodnih nekoliko mjeseci ne prestaju politička prepucavanja o tome šta je izborna volja građana, šta je legitimitet, a šta legalitet, u kontekstu formiranja Federalne vlade. Podsjećamo, ni nakon nekoliko poziva potpredsjednika Federacije Refika Lende na razgovore lidera stranaka koje čine rukovodstvo Federacije, dogovora oko formiranja entitetske vlade još nema.

U međuvremenu, korisnici twittera zbijaju mnogobrojne šale na račun političara, ponajviše federalnih zastupnika, a prednjači izvjesna Suada Halilović iz Mostara, koja je sa svega 197 osvojenih glasova sa liste Naroda i pravde ušla u Federalni parlament. Mnogi u šali kažu da manja hercegovačka svadba okupi oko 200 gostiju, otprilike koliko je Suada imala glasova.

Inače, gospođa Halilović je student Ekonomskog fakulteta. Suada je supruga Nermina Halilovića, inače sekretara mostarske organizacije Naroda i pravde, desne ruke Omera Hujdura, a neki dobro upućeni izvori iz NiP-a kažu i koordinator botovskih aktivnosti lažnih profila na društvenim mrežama, zahvaljujući čemu je na krajnje sumnjiv način izborio mjesto za svoju suprugu na kompenzacijskoj listi.

Postavlja se pitanje o kakvoj volji građana pričaju HDZ, Trojka i njihovi sateliti, kada o Vladi Federacije BiH u Zastupničkom domu odlučuje i spomenuta Halilović sa 197 glasova.