DRUŠTVO | Mart 4, 2024

Zbog čega je Benjamina Karić trn u oku radikalnim islamofobima?

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u momentu kad je izabrana slavljena na sva zvona kao zamjena dotadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skake. Ali oni koji su je tada slavili danas je mrze više nego funkcionere SDA.

Zbog čega je Benjamina Karić trn u oku radikalnim islamofobima?

Notorni islamofob Danijal Hadžović promijenio je svoje mišljenje o gradonačelnici za 180 stepeni u samo godinu dana razmaka.

U aprilu 2021., povodom Dana ARBIH, Hadžović će napisati: “Ovo je naprosto genijalno što Benjamina čini. S jedne strane beskompromisno pokazuje patriotsko opredjeljenje, a s druge istovremeno,  na kulturan način, razbija SDA-ovsku mitomaniju i monopoliziranje odbrane BiH.”

Samo godinu dana kasnije, povodom parade sodomita u Sarajevu, Hadžović će nezadovoljno skičati: “Benjamina nema stav ni o čemu, i ne želi nikom da se zamjera.”

Prate ga i ostali trogloditi jugobalijskog podzemlja koji na mrežama svakodnevno uživo prenose nervne slomove koje im daju bosanski patrioti ali i samo postojanje bošnjačke većine u Sarajevu.

O čemu se radi?

Fenomen “Benjamina”, iz perspektive udarnih jedinica Trojke, možemo najlakše interpretirati kao nespremnost na suočavanje sa činjenicom da demografska većina ne može biti ušutkana kako je to bio slučaj u komunističkoj Jugoslaviji.

Sada nije moguće “krezube nane i dede”, kako ih Hadžović i kompanija nazivaju, potisnuti na dno društva i zadržati izborni kapacitet. Više nema partijskih činovnika na funkcijama za koje se političari danas bore.

Baš zbog toga im je Benjamina Karić, pragmatična gradonačelnica Sarajeva, koja se trudi dopasti svim skupinama glasača, i onima koji jedu baklavu, i onima koji svojoj djeci ponosno oblače beretke sa ljiljanima, a i onima koji nose hidžab ili nikab, pojačava čirove na želucu. Benjamina ne želi diskriminirati demografsku i ideološku većinu u sarajevskom društvu. Ona zbog toga ima sve bolje rezultate na demokratskim izborima. Ovo boli Hadžoviće i njima slične, jer su njihovi finansijeri potkapacitirani da ostvare rezultate kakve ona ostvaruje.

Oni se i dalje ponašaju kao da je moguće diskriminirati etničku većinu i dobiti izbore. Zato se dive američkom ambasadoru koji je naložio njemačkom državljaninu koji se predstavlja kao Visoki predstavnik da izvrši državni udar i obesmisli izbornu velju demografske i demokratske većine.

Zbog toga su radikalni islamofobi bijesni, i zbog toga je Benjamina njima trn u oku.