VIJESTI | Juni 9, 2023

Intenzivni pritisak na zastupnike DF-a u HNK, kantonalno Tužilaštvo čekaju pune ruke posla!

Ove sedmice su pregovori oko formiranja vlasti u HNK ušli u završnu fazu. Odlukom predsjedništva DF-a da se povuče iz daljnih pregovora o formiranju vlasti, odnosno da bude opozicija u HNK u narednom mandatu, formirane su konture buduće vlasti u HNK.

Intenzivni pritisak na zastupnike DF-a u HNK, kantonalno Tužilaštvo čekaju pune ruke posla!

Nezaobilazna su dva bloka, HDZ s jedne strane i SDA-NES s druge strane koji u skupštini imaju najveći broj zastupnika.

Hoce li još neko činiti vlast pored ova dva bloka, biće poznato narednih dana. Hercegovačka dvojka (Naša stranka nije prešla izborni cenzus u HNK) teško se miri s tim da neće biti dio vlasti u HNK bez obzira na ustupke koje su obećali HDZ-u, o čemu se aktivno priča ovih dana po mostarskim kuloarima.

Tako su jučer, nakon konačne odluke Predsjedništva DF-a da u HNK idu u opoziciju, intenzivirani pritisci i pokušaji trgovine sa dvoje DF-ovih zastupnika u HNK.

Prema informacijama i fotografijama koje posjeduje redakcija etto.ba razgovori su se odvijali u Konjicu i Jablanici, do kasno u noć.

Za pregovarače su zaduženi Ismet Lulić predsjednik KO SDP HNK i Damir Šabanović načelnik Općine Jablanica.

Zanimljivo je da odlukom visokog predstavnika od 27. 4.2023. godine o Izmjenama krivičnog zakona BiH ovakav oblik političke trgovine predstavlja teško krivično djelo te će po svemu sudeći Tužilaštvo HNK ovog ljeta imati pune ruke posla.