SPORT | Januar 18, 2022

Kraj jedne ere: Nikola Prce se oprostio od rukometne reprezentacije

Završetkom učešća naše rukometne reprezentacije na ovom Evropskom prvenstvu došao je kraj jedne ere - ere koju je obilježio Nikola Prce. Stasit, dominantan, prodoran. Nikola je godinama, a može se reći i decenijama terorisao protivničke odbrane i golmane dajući svoj maksimum za reprezentaciju, kada su mnogi kalkulisali kako bi sačuvali svoje zdravlje i energiju za povratak u svoje klubove.

Kraj jedne ere: Nikola Prce se oprostio od rukometne reprezentacije

Iako ni nakon drugog nastupa na Evropskom prvenstvu u rukometu, koje se ove godine održava u Mađarskoj i Slovačkoj, naša rukometna reprezentacija nije uspjela upisati pobjedu, definitivno je da ćemo ovo prvrenstvo ponajviše pamtiti po odlasku Nikole Prcea iz reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon poraza na samom početku takmičenja od svjetskog viceprvaka Švedske, u drugom kolu poraženi smo od Češke, dok je sinoć naša rukometna reprezentacija, uprkos solidnoj igri i dobrom otporu, poražena i od još jedne rukometne velesile - Španije. Činjenica je da nas žrijeb za ovo prvenstvo nije "mazio", pa smo bili u jednoj od najtežih grupa sa, objektivno gledano, puno jačim protivnicima od nas, međutim ostaje dojam da smo mogli uraditi više, iako je veliki utjecaj na pripreme i trenažni proces, ali i na prvenstvo imao COVID, odnosno pozitivni testovi nekoliko naših igrača.

Završetkom učešća naše rukometne reprezentacije na ovom Evropskom prvenstvu došao je kraj jedne ere - ere koju je obilježio Nikola Prce. Stasit, dominantan, prodoran. Nikola je godinama, a može se reći i decenijama terorisao protivničke odbrane i golmane dajući svoj maksimum za reprezentaciju, kada su mnogi kalkulisali kako bi sačuvali svoje zdravlje i energiju za povratak u svoje klubove. Beskompromisni borac za svaku loptu bio je česta enigma u svjetskoj rukometnoj javnosti i u analizama sportskih komentatora, jer je njegova igra u reprezentaciji bila nesrazmjerna jačini njegovog kluba. Ipak, upravo to i jeste činjenica. Nikola je svoj maksimum i najbolje igre prikazivao upravo u dresu sa državnim grbom, ne sa onim klupskim. Tu je bio nešto kao boem. Prolaznik i romantičar koji je volio rukometnu igru, a ne fizička atleta kakvih je u rukometnom svijetu danas sve više.

I na kraju - hvala ti Nikola za sve! Hvala ti za tvoj doprinos reprezentaciji, postignuti uspjeh i rezultate. Hvala ti što si motivisao generacije mladih da se bave sportom. Hvala ti što si bio lider ove reprezentacije kada smo prvi put zaigrali na Svjetskom, a potom i na Evropskom prvenstvu. Tako se brani državni grb.