VIJESTI | Januar 26, 2024

Čović o sastanku u Laktašima i Trojki: Glatko smo sve dogovorili!

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović osvrnuo se, gostujući na TVHB, na dogovor iz Laktaša koju su postigli koalicioni partneri na državnom nivou. Čović je istakao je sve glatko dogovoreno za dva i po sata, o čemu "postoje tonske zabilješke".

Čović o sastanku u Laktašima i Trojki: Glatko smo sve dogovorili!

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice kazao je da je čak jedan dio predstavnika njihovih partnera iz SDP-a, NS-a i NiP-a protiv dogovora "koji smo napravili i čak nama stavljaju prigovor da su protiv onoga šta je HDZ- predložio".

- HDZ nije baš ništa predložio, već je iznio stajališta. Dobili smo zadatak da pripremimo ono što smo pričali i napravimo cjelinu. To smo i napravili, tako da kazati da je stav HDZ-a prag od pet posto, zatvorene liste… Ne, to je pet predstavnika stranaka usaglasilo i mislim da smo napravili odličan posao i da ga treba završiti do kraja – poručio je Čović.

Dobro znamo šta smo se sve glatko dogovorili. Za dva i po sata sve je stavljeno u pravni okvir. Istina je da nismo ništa potpisali, ali kada smo sjeli jasno smo rekli: snimamo sve. Onaj ko želi pronaći svoje riječi u tonskim zabilješkama to može učiniti - poručio je Čović istaknuvši da nije HDZ-a i HNS-a "te 'Trojke' danas ne bi bilo u vlasti".Nije želio komentirati istup predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića ističući da ne kritikuje kolege.

Spreman sam poslati poruku svojim kolegama. Ono što smo, gledajući se u oči, dogovorili na zadnjem susretu, idemo do kraja realizirati. Druge prilike da razgovaramo o zakonima koje smo skoro priveli kraju teško ćemo imati - kazao je Čović.

Za tehničke izmjene Izbornog zakona onako kako ih je zamislio OHR i CIK kazao je da nisu u stanju provesti te nemaju novca za to.

Čović je istaknuo da je saziv CIK-a do kraja nelegitiman te da je formiran "mimo svih zakona".