VIJESTI | Juli 26, 2023

Džafer Alić o sastanku u HNK bez SDA: Imamo najviše mandata, sve ostalo su eksperimenti

Novi sastanak oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održat će se sutra. Domaćin sastanka bit će HDZ 1990, a poziv za sastanak upućen je HDZ-u BiH, SDP-u, NiP-a i HRS-u. Te stranke zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNK što bi bilo dovoljno za formiranje izvršne vlasti.

Džafer Alić o sastanku u HNK bez SDA: Imamo najviše mandata,  sve ostalo su eksperimenti

Potpredsjednik SDA u HNK Džafer Alić za Hayat je rekao da su stvari okrenute u suprotnom smjeru.

"Smatram da se moramo vratiti demokratskim principima, da akteri koji imaju najviše povjerenje građana trebaju razgovarati utvrditi principe za novu vladu" rekao je Alić.

Dodaje da SDA nije pozvana pa, samim tim, neće biti učesnici sastanka.

-Mi ostajemo pri našim principima da smo raspoloženi razgovarati o konkretnim koracima prema novoj Vladi HNK. Smatram da je za to zadužena stranka bez koje se to ne može desiti i to je HDZ BIH. Mi u dosadašnjim razgovorima s njima, imamo načelno bliske stavove i treba da krenemo u to. Ti razgovori bi se trebali desiti u ovoj sedmici-naveo je on.

Stranke Trojke teško mogu s HDZ-om formirati novu Vladu HNK, bez dodatnih ruku.

Alić je u razgovoru objasnio kako oni i HDZ imaju najbolju prohodnost u funkcionisanju eventualne buduće vlasti.

Ne samo da imamo najviše mandata, nego kroz Klubove Bosnjaka, Hrvata i Srba. To je jedan prirodan proces koji treba da se desi. Sve ostalo su eksperimenti. Bilo bi vrijeme da se stane u kraj eksperimentima. Mislim da je previše vremena potrošeno na nadmudrivanje i na stvari koji nas dovode od tog posla, nema više nikakvog smisla da čekamo i mislim  da bi te stvari trebali završavati u skorijoj budućnosti. Kada to kažem, mislim u narednih 10 do 15 dana-zaključio je Alić za Hayat.