DRUŠTVO | Decembar 5, 2022

Kojem Jashariju je Granit Xhaka odao poštovanje?

Xhaka je tako, kako neki smatraju, odao počast kosovskom heroju Ademu Jashariu. Dok on tvrdi da je riječ o suigraču iz reprezentacije Ardonu Jashariju koji nosi broj 26, ali nije nastupio na utakmici. Ko je Adem Jashari? I zašto njegovo ime izaziva takve reakcije?

Kojem Jashariju je Granit Xhaka odao poštovanje?

Utakmica između Švicarske i Srbije je obilovala incidentima i sukobima na terenu. Na kraju susreta Švicarska je slavila rezultatom 3:2 i prošla u osminu finala Svjetskog prvenstva. Granit Xhaka je nogometaš Švicarske albanskog porijekla i kapiten reprezentacije. On je pobjedu proslavio u bijeloj majici s natpisom Jashari i brojem 26.

Xhaka je tako, kako neki smatraju, odao počast kosovskom heroju Ademu Jashariju. Dok on tvrdi da je riječ o suigraču iz reprezentacije Ardonu Jashariju koji nosi broj 26, ali nije nastupio na utakmici.

Ko je Adem Jashari? I zašto njegovo ime izaziva takve reakcije?

Adem Jashari je rođen u Donjem Prekazu, 28. Novembra 1955. godine. U porodici učitelja Shabana Jasharija. Pored Adema, Shaban je imao još pet kćerki i dva sina, Hamzu i Rifata.

Shaban i Hamza Jashari su bili jedni od organizatora protesta na Kosovu 1968. godine. Rifat je od 1969. godine bio je u Nemačkoj, dok su Hamza i Adem bili u Prekazu, na Kosovu, gdje su se i školovali i gdje započinju sa aktivnostima za svoju domovinu.

Hamza i Adem bili su organizatori demonstracija ‘89. godine na Kosovu i bili su uključeni u tadašnji pokret koji je želio da nešto uradi za svoju zemlju. Nakon što se Adem sa grupom svojih drugova vratio sa obuke u Albaniji 1991. godine, otkriven je od režima i 30. decembra 1991. njihova kuća u Prekazu je opkoljena i došlo je do vatrenog obračuna u kome je bilo ubijenih i ranjenih sa obje strane.

Zatim dolazi do osnivanja Oslobodilačke vojske Kosova, OVK (UÇK, alb. Ushtria Çlirimtare e Kosovës). Osnovana je 1994., a prvi put u javnost je izašla 1996. godine. Cilj joj je bio neovisno Kosovo za ispunjenje kojega se koristila različitim sredstvima oružane borbe protiv srbijanske policije i vojske. Osnivač i vođa OVK sve do smrti 1998. godine bio je Adem Jashari, a poslije njega do raspuštanja 1999. Hashim Thaçi.

Prema riječima Bekima Jasharija "Od tada Adem je s puškom u ruci, širio svoju grupu i širom Kosova mobilisao Albance".

Dana 28. februara 1998. godine, grupa boraca OVK, predvođena Ademom, napala je policijsku patrolu ubivši četiri policajca i ranivši dva. U sukobima je ubijeno 16 pripadnika OVK.

U zoru 5. Marta 1998. godine započeo je veliki policijski napad na selo Donji Prekaz. U operaciji je sudjelovao SAJ, zajedno sa PJP-om i redovnom policijom.

Prema službenoj policijskoj verziji događaja, srpske snage sigurnosti su okružile porodičnu kuću i pozvale ga na predaju. Policija im je dala dva sata da se predaju. U okviru zadatog roka, više desetina civila se predalo i udaljilo od uporišta.

Nakon prolaska dvosatnog roka, Jašarijeva grupa je odgovorila ubivši dva i ranivši tri policajca.

Nakon toga je policija upotrebom teške artiljerije sravnila porodičnu kuću sa zemljom, zajedno s 56 članova njegove porodice, među kojima je bilo 18 žena i 10 djece.

Human Rights Watch izvještavao je da su, iako se OVK upustio u borbu za vrijeme ovih napada, srpske specijalne snage pucale bez razlike i na žene, djecu i ostale civile. Helikopteri i vojna vozila zasipali su seoske krovove rafalima, a onda su policijske snage ušle u selo, pucajući na kuće. Adema su ubili, kao i sve članove njegove porodice, osim jedne jedanaestogodišnje djevojčice.

U krvavom napadu je ubijeno najmanje 54 ljudi, uključujući veći broj žena, djece i starijih ljudi.

Od uže porodice, ubijeni su: Shaban Murat Jashari (74), Zahide Shaban Jashari (72), Zarife Rifat Jashari (49), Hamëz Shaban Jashari (47), Ferida Hamëz Jashari (43), Adem Shaban Jashari (43), Adile Adem Jashari (40), Selvete Hamëz Jashari (20), Hidajete Rifat Jashari (18), Fitim Adem Jashari (17), Afete Hamëz Jashari (17), Besim Hamëz Jashari (16), Valdete Rifat Jashari (14), Lirije Hamëz Jashari (14), Igballe Rifat Jashari (14), Kushtrim Adem Jashari (13), Blerim Hamëz Jashari (12), Igball Rifat Jashari (11), Fatime Hamëz Jashari (8), Blerim Hamëz Jashari (7).

Ipak ovim pokoljem hrabra porodica Jashari nije istrebljena. Bekim Jashari sin Hamze Jasharija, kao i Lulzim, Ademov sin su boravili u Njemačkoj. Zajedno sa svojim amidžom Rifatom i njegovim najstarijim sinom Muratom. Tako da je barem jedan sin od Shabanovih sinova preživio.

Pokolj u Prekazu i drugi pokolji u Drenici počinjeni tih dana su predstavljali prekretnicu u kosovskoj krizi i označili početak ratnog sukoba. Ova ubojstva su motivirale kosovske Albance i ojačala OVK-a, koji je nakon toga počeo prerastao u "organizirani narodni pokret otpora" protiv beogradskih vlasti. I njihova borba je prestala tek Juna 1999. godine sa završetkom tromjesečnog NATO bombardiranja Srbije.

Adem Jashari je 2004. godine,postumno odlikovan od kosovskog predsjednika Ibrahima Rugova najvišim kosovskim ordenom, Heroja Kosova. Tom su prigodom još odlikovani Isa Boletini, Hasan Prishtina i Bajram Curri.

Po njemu su danas nazvani „Narodno prozorište u Prištini“, „Međunarodni aerodrom Priština Adem Jashari“ i „Olimpijski stadion Adem Jashari“.