HISTORIJA | Maj 26, 2023

Godišnjica osnivanja SDA: Stranka koja je Bošnjacima vratila ime, jezik i domovinu!

Na današnji dan, prije 33 godine, 26. maja 1990. godine u hotelu “Holiday Inn” održana je Osnivačka sjednica Skupštine, čime je formalno nastala Stranka demokratske akcije, kao narodna stranka otvorena za sve građane i narode, s primarnim ciljem zaštite interesa bošnjačkog naroda.

Godišnjica osnivanja SDA: Stranka koja je Bošnjacima vratila ime, jezik i domovinu!

Na današnji dan, prije 33 godine, 26. maja 1990. godine u hotelu “Holiday Inn” održana je Osnivačka sjednica Skupštine, čime je formalno nastala  Stranka demokratske akcije, kao narodna stranka otvorena za sve građane i narode, s primarnim ciljem zaštite interesa bošnjačkog naroda.

Stranka demokratske akcije je prvoosnovana stranka u Bosni i Hercegovini nakon skoro pet decenija jednopartijskog komunističkog režima, a na prvim demokratskim izborima, poslije pada komunizma, SDA je dominantno pobijedila sa osvojenih više od milion glasova.

Nakon toga, uslijedio je turbulentan period, ratovi u Sloveniji i Hrvatskoj, te priprema otpora za sve izvjesniju agresiju četvrte vojne sile na svijetu na Bosnu i Hercegovinu. U takvim uslovima, Stranka demokratske akcije na čelu sa rahmetli prvim predsjednikom SDA i Republike BiH Alijom Izetbegovićem aktivno je radila na organizaciji patriotskih snaga - Zelenih beretki i Patriotske lige.

SDA je bila glavni nosilac aktivnosti u pripremi i provedbi referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, čime je BiH postala nezavisna država. Uslijedila je brutalna agresija, a u okolnostima kakve su bile, uz embargo na oružje, SDA je iz ničega uspjela organizovati respektabilnu vojnu snagu - Armiju Republike Bosne i Hercegovine sa preko 200 hiljada napružanih vojnika, koju su voljeli prijatelji i poštovali neprijatelji. Armiju koja je branila i odbranila svoj kućni prag, narod i domovinu. Časno, hrabro i za primjera drugim svjetskim vojskama.

Nakon agresije i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, na prvim poslijeratnim izborima 1996. godine, SDA je ostala ubjedljivo najjača snaga u zemlji, a Alija Izetbegović opet je izabran za člana Predsjedništva.

Uslijedio je period jačanja državnih institucija, jačanje ovlasti Vijeća ministara, formiranje državnog Suda i Tužilaštva, formiranje jedinstvenih Oružanih snaga i Obavještajno-sigurnosne agencije, te brojnih drugih agencija, službi i institucija na državnom nivou. Period kada SDA nije dobijala dovoljno veliki broj glasova i podrške uvijek je bio period destabilizacije države i turbulentnih vremena.

Uprkos različitim pokušajima diskreditacije i slabljenja SDA, medijskih napada, spinova i podvala, SDA je već tri decenije najjača politička organizacija u Bosni i Hercegovini, zato što je iznikla iz naroda i zato što je potrebna svom narodu i svojoj domovini.

Uz sve svoje nedostatke, koje ima svaka stranka, SDA je daleko najbolja i najorganizovanija politička stranka, u šta se uvjeravamo gledajući rezultate vlada na nivoima na kojima SDA ne čini i ne predvodi vlast.