DRUŠTVO | Maj 15, 2022

SKANDALOZNO: Zastave NDH u Čapljini, Čovićeva majorizacija na djelu

Na spomenik je postavljena trobojnica sa šaharom u kojoj je prvo “bijela kockica” što znači da se radi o zastavi fašističke tvorevine NDH, koja je zabranjena za isticati na ceremonijama pod okriljem saveza i državnih institucija i u Hrvatskoj. Jedan dio posta opisuje zastavu pa kaže "Njima na čast podigli smo povjesnu zastavu hrvatskog naroda".

SKANDALOZNO: Zastave NDH u Čapljini, Čovićeva majorizacija na djelu

Izbori u mjesnim zajednicama u Gradu Čapljini su posebna priča. Od mjesta gdje je HDZ izabrao za “kućnim stolom vlastite trpezarije” Bošnjake njima podobne do mjesta gdje su nekad njihovi kadrovi a danas kadrovi HRS-a (Hrvatske republikanske stranke) preuzeli vlast u mjesnim zajednicama.

Mjesna zajednica Višići po Popisu stanovništva iz 2013. godine broji  1765 stanovnika od čega:
-Hrvata 1329 (75.3%)
-Bošnjaka 406 (23%)
-Srba 12 (0.7%)
-Ostali 18 (1%).

Nakon izbora za Savjet Mjesne zajednice izabrana su tri Hrvata, jedan Srbin i jedan Bošnjak.

Reklo bi se da će ova Mjesna zajednica biti sinonim za zajednički rad kako bi unaprijedila način života i olakšala život stanovnicima Višića.
Dijelili su se pokloni djeci za dan sv. Nikole, ali i za Bajram, što je za pohvalu.

Danas, na zvaničnoj facebook stranici Mjesne zajednice Višići, osvanuo je status kako dio rukovodstva ove Mjesne zajednice obilježava dan stradanja ljudi na Blajburgu i Križnom putu. Žrtva je žrtva i svaku žrtvu treba poštovati, ali da se ovo obilježavanje koristi kao populizam govori i činjenica da je na spomenik postavljena trobojnica sa šaharom u kojoj je prvo “bijela kockica” što znači da se radi o zastavi fašističke tvorevine NDH, koja je zabranjena za isticati na ceremonijama pod okriljem saveza i državnih institucija i u Hrvatskoj. Jedan dio posta opisuje zastavu pa kaže "Njima na čast podigli smo povjesnu zastavu hrvatskog naroda".

Ostaje da vidimo da li će ova Mjesna zajednica na ovakav način obilježiti i datum kada su Bošnjaci iz Višića odvođeni u kazamate logora tzv. Herceg-Bosne (čiji je politički i vojni vrh osuđen pred Međunarodnim sudom u Hagu)?

Ni jedan državni praznik Bosne i Hercegovine ova Mjesna zajednica nije obilježila. Kakvu poruku rukovodstvo šalje Bošnjacima u ovom mjestu?