VIJESTI | Juni 13, 2023

U Mostaru obilježena 31. godišnjica ratog zločina na Uborku i Sutini: Srpske snage su tog dana ubile 114 bošnjačkih i hrvatskih civila

Danas je u Mostaru obilježena 31. godišnjica ratnog zločina na Uborku i Sutini. 13. juna 1992. godine, srpske paravojne formacije i snage JNA pod komandom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinile su najveći ratni masakr na mostarskom području. Svirepo je ubijeno 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U Mostaru obilježena 31. godišnjica ratog zločina na Uborku i Sutini: Srpske snage su tog dana ubile 114 bošnjačkih i hrvatskih civila

Danas je u Mostaru obilježena 31. godišnjica ratnog zločina na Uborku i Sutini. 13. juna 1992. godine, srpske paravojne formacije i snage JNA pod komandom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinile su najveći masakr na mostarskom području.

Nakon pretprljenih vojnih poraza u neretvanskoj kotlini juna 1992. godine, srpske snage bile su primorane na povlačenje iz grada Mostara kojeg su do tad držale pod okupacijom. Svoj bijes zbog pretrpljenih vojnih neuspijeha iskalili su nad nevinim bošnjačkim i hrvatskim civilnim stanovništvom Mostara. Na ove dvije lokacije, srpska vojska ubila je 114 građana Mostara, tačnije, na deponiji Uborak sjeverno od grada strijeljano je 88 osoba, a na lokaciji Sutina ubijeno je 26 građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prisutnima su se obratili predstavnici gradskih vlasti, delegacije OSCE-a, američke ambasade u Bosni i Hercegovini te predstavnici porodica žrtava Sutine i Uborka. Poručeno je da za ove zločine još niko nije odgovarao, te da porodice žrtava na pravdu čekaju više od tri decenije. ''Mnogi osumnjičeni su na slobodi, žive normalno svoj život u BiH. A za pojedine imamo saznanja da su u Srbiji'', rekao je Adnin Hasić, predsjednik Udruženja civilnih žrtava rata Mostar.

13. juni se inače od prošle godine u Mostaru obilježava kao Dan civilnih žrtava rata grada Mostara.