HISTORIJA | Juni 12, 2023

Ljiljani na Razvitku u inat agresorima

13. juna 1992. godine, Ahmed Hadžić i Salko Braco Repak postavili su zastavu sa ljiljanima na zgradu robne kuće Razvitak na istočnoj strani Mostara koja je još uvijek bila pod agresorskom okupacijom. Za nju su dali svoje živote.

Ljiljani na Razvitku u inat agresorima

Na današnji dan, 13. juna 1992. dvojica mostarskih mladića, Ahmet Hadžić i Salko Braco Repak preplivali su Neretvu i prešli na istočnu obalu grada Mostara koja je u to vrijeme još uvijek bila pod okupacijom agresorskih snaga. Na zgradu robne kuće Razvitak postavili su ljiljane, zastavu Republike Bosne i Hercegovine i za nju su položili svoje živote. Ahmo i Braco su uhvaćeni živi, mučeni a zatim likvidirani.

Ahmo i Braco su gledali kako agresorske snage okupiraju i uništavaju njihov grad, dvojica mladića, nemoćni da sami urade nešto protiv oružane sile agresora odlučili su se za ovaj poduhvat iako su znali kakva ih opasnost čeka. Poslali su jasnu poruku agresorima da ništa ne može slomiti moral i nadu ovog naroda te da će se ljiljani zauvijek vihoriti na tom mjestu i u tom gradu. I, tako je i dan danas. Na istom tom mjestu, mostarci redovno mijenjaju zastavu sa ljiljanima na koplju kako bi podsjećala na požrtvovanost ova dva heroja.

Ahmi i Braci posvećena je i pjesma koju je napisao Tahir Tašo Delić a otpjevao je njegov brat Ilijaz Delić koju prenosimo u nastavku:

Na Razvitku ljiljan se vihori
Žarko sunce, za oblak se svilo
iza njega, svoje zrake skrilo
u tami je, Carina nam stara
otrgli, joj djecu iz njedara.
Na Razvitku, ljiljan se viori
Ahmo, Braci kroz suze govori REF:
zbog Mostara, krv ćemo proliti
Mostar, niko neće pokoriti.
U dušmanske ruke, upadoše
ali svoju raju ne odaše
masakr, su nad njima činili
al ni riječi, nisu prozborili.
Ahmo, Braco, Šera, Dervo, Spaha
svoju mladost, Mostaru su dali
za slobodu svog naroda
kraj Neretve, herojski su pali.